İstanbul Anadolu Yakası
1) Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
Adeta çölde bir vaha tadı veren Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Ataşehir’in ortasında bir cennet! 32 hektarlık 8 ada üzerine kurulu olan botanik bahçesi, 1995 yılında yaklaşık 50.000 ağaç ve çalı dikilerek hatıra parkı olarak açılıyor. Daha sonra ise amaç değiştirerek botanik bahçesine dönüştürülüyor. Yol inşaatı nedeniyle yapısı aşırı derecede bozulmuş olan toprak ıslah ediliyor ve üzerinde binlerce bitkinin yaşadığı yemyeşil bir alana ev sahipliği yapmaya başlıyor.
NGBB, İstanbullular için bir nefes alma noktası olmasının yanı sıra, bir araştırma, eğitim ve öğretim merkezidir. ülkemizin ve dünyanın dört bir yanında bulunan bitkilerin canlı olarak sergilendiği bahçede bir herbaryum kütüphane bulunmasıyla birlikte çeşitli koruma projeleri ve arazi çalışmaları da yürütülüyor.
2) Validebağ Korusu
Üsküdar İlçesi’nde yer alan Validebağ Korusu, 354 bin metrekarelik alanıyla en önemli nefes duraklarından biri! Aynı zamanda Anadolu Yakası’nın en büyük ikinci yeşil alanı. Meşe, selvi, sedir, mazı, çam, çitlembik, dişbudak, akasya, defne, Validebağ Korusu’nda en fazla bulunan ağaç çeşitleri arasında! Kimisinin yaşı 400 yıla uzanıyor. Ayrıca 200 kadar meyve, dut, zeytin, ceviz, kestane, ıhlamur, sakız ağacı mevcut! 400 yıla uzanan doğanın arasında her mevsim trekking yapabilir; yoga, meditasyon gibi çeşitli etkinliklere katılabilirsiniz. Koruya kadar gelmişken Adile Sultan Kasrı ile Hababam Sınıfı Müzesi’ni de mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. Özel aracı olmayanlar için toplu taşıma araçlarıyla bölgeye ulaşım mevcut!
3) Fenerbahçe Parkı
Şehrin içinde ve bir o kadar da şehirden uzak hissettiren Fenerbahçe Parkı’nda yürürken yaşlı sakız ağaçlarını görebilirsiniz. Piknik alanları, denize inen merdivenleri ve kafeleri ile ziyaretçilerine çeşitli imkanlar sunuyor! “Küçük Hanımefendi” filmini hatırlatan Belgin Doruk, Ayhan Işık ve Sadri Alışık’ın heykellerini ziyaret ederek küçük bir nostalji rüzgarı estirebilirsiniz!
4) Göztepe 60. Yıl Parkı
Göztepe semtinde çocuklar için oyun alanları, yürüyüş ve koşu yolları, dinlenme ve piknik alanları sunan 60. Yıl Parkı’nda çocuklarınız ile keyifli vakit geçirebilirsiniz. Toplam alanı 80.475 m2 olan parkın yaklaşık yarısı çim alan olarak değerlendirilmiş ve yürüme yolları dışında beton zemin yer almıyor. İçerisinde 8.600 m2 gül bahçesi, 3.350 m2 ölçülerinde iki adet çocuk oyun alanı, 1.000 m2 biyolojik gölet ve süs havuzu yer alıyor. Park içerisinde basketbol ve voleybol gibi sporların yapılabileceği alanlar da bulunmakta. Özellikle gençlerin ilgisini çekecek!
5) Avcıkoru Tabiat Parkı
Şile ilçesine bağlı olan Avcıkoru Tabiat Parkı, günübirlik ziyaretlere açık olduğu kadar kır evleri ve konaklama seçenekleriyle cazip imkanlar sunuyor. En çok saplı ve sapsız meşe ağaçları görülürken aynı zamanda Anadolu kestanesi, kayın, gürgen gibi ağaç türlerini de görebilirsiniz. Çalı türlerinden ise böğürtlen, muşmula, kızılcık, alıç, funda görülmektedir. Çalıların arasında yürürken karşınıza kızıl sincap, kirpi ve köstebek çıkabilir!
6) Polonezköy Tabiat Parkı
Beykoz İlçesi’nde yer alan Polonezköy Tabiat Parkı, Polonezköy Ormanı’nın içerisinde 30 kilometrelik bir alanı kapsıyor. 2931,32 hektar alana sahip Tabiat Parkı, zengin flora ve fauna varlığına sahiptir. Zengin doğal güzellikleri ve geniş imkanlara sahip tabiat parkı, kentin yorucu temposundan uzaklaşmak isteyenler için bire bir! Karaçam, kızılçam, meşe türleri, kestane türleri Avrupa ladini, doğu çınarı, Akdeniz servisi, gürgen, karaağaç, kızılağaç, kayın, ıhlamur gibi pek çok tür ve çeşitli çalılar bulunmaktadır. Doğa ile baş başa kalabileceğiniz, doğa sporları yapabileceğiniz, birçok yaban hayvanı yakından görebileceğiniz, bisiklet sürebileceğiniz, piknik ve kamp yapabileceğiniz parkta yaklaşık 5 kilometrelik bir yürüyüş parkuru da bulunuyor.
İstanbul Avrupa Yakası
7) Atatürk Arboretumu
Sarıyer ilçesinde yer alan Atatürk Arboretumu’nda yeşilin, sarının, turuncunun her tonunu görmek mümkün! Özellikle sonbahar döneminde eşsiz kareler yakalama şansınız çok fazla! Aslında burası, birbirinden farklı ağaçların bir arada yaşadığı büyülü bir orman. Tıpkı bir ağaç müzesi gibi! Burada dünyanın dört bir yanından getirilmiş, rengarenk yaprakları olan, kocaman gövdeleri olan ağaçlarla tanışabilirsiniz.
8) Kemerburgaz Kent Ormanı
Eyüpsultan ilçesinde yer alan Kemerburgaz Kent Ormanı, 5 milyon 526 bin metrekareden oluşuyor. Konser, tiyatro gibi kültür-sanat alanları; tenis, fonksiyonel fitness, bisiklet gibi spor alanları; macera parkı, zipline, atlıkarınca, buz pisti gibi eğlence alanları ile çeşitli kafe ve restoranlar yer almaktadır. Çocuklar ve yetişkinlerin 365 gün vakit geçirebileceği imkanlara sahip! Uçsuz bucaksız ormanın derinliklerinde yer alan Seyir Kulesi’nde manzaranın da tadını çıkarabilir, bir Mimar Sinan eseri olan dünya su mimarisinin başyapıtı Mağlova Su Kemerini ziyaret edebilirsiniz.
9) Belgrad Ormanı
Sarıyer ilçesinde yer alan Belgrad Ormanı, 5.500 hektarlık alanı ile doğa yürüyüşleri, koşu ve piknik yapmak için oldukça elverişli bir ortama sahip! Denizden yüksekliği fazla olmamasına karşın yoğun yağış alan ormanda farklı bitki türleri aynı alanda iç içe büyüyebilmektedir. Ormanın bitki varlığı genel olarak kışın yaprağını döken ağaç ve çalılardan oluşmaktadır. Sapsız meşe, ormandaki baskın ağaç türüdür. İstanbul’un canlı türleri için önemli olan Belgrad Ormanı’nda çok sayıda kuş, sürüngen ve memeli yaşamaktadır.
10) Baltalimanı Japon Bahçesi
Sakura mevsiminde Japonya’ya gitmenin hayalini kuranlara müjdeli bir haberimiz var! Japonya’nın sembolü ve doğal güzelliği kabul edilen Sakura ağaçları İstanbul’a geldi. 1972 yılında Japonya’nın Shimonoseki şehri ile İstanbul arasında, iki şehrin birbirine çok benzemesi sebebiyle kardeş şehir anlaşması yapıldı ve 2003 yılı Japonya’da “Türk Yılı” ilan edildi. Bunun üzerine Baltalimanı Japon Bahçesi kuruldu.
İstanbul'un sembolü Marmara Boğazı'nın büyülü esintileriyle Uzak Doğu'nun huzurlu atmosferi bu bahçede bir araya geliyor. İki kardeş şehirden ilham alınarak tasarlanan giriş kapısı, sizi bambaşka bir dünyaya davet ediyor. Adeta bir masalın kapısı gibi açılan bu kapıdan geçer geçmez, kendinizi Japon bahçelerinin büyülü atmosferinde bulacaksınız. Sakura mevsiminde gitmeseniz bile ailecek vakit geçirebileceğiniz bir doğal alan ile karşılaşacaksınız.
İstanbul’dan Uzaklaşmak İsteyenler İçin...
11) İğneada Longoz Ormanları – Kırklareli
Sizi İstanbul’a çok yakın olmasıyla dikkatinizi çekebilecek masalsı bir yere davet ediyoruz: İğneada Longoz Ormanları!
Trakya'nın incisi olarak bilinen İğneada, hem milli parkın eşsiz güzelliğine hem de Bulgaristan sınırına yakın konumuyla dikkat çekiyor. Sonbaharla birlikte renk değiştiren ormanları, masmavi denizi ve huzur veren atmosferiyle İğneada, doğa tutkunları için tam bir cennet! İğneada, Longoz ormanları ve sevilen kıyıları ile hem yürüyüş yapmak için hem de kamp kurmak için güzel bir sonbahar destinasyonudur.
12) Güvercinlik Vadisi – Kapadokya
Güvercinlere yüzyıllar boyunca ev sahipliği yapmış, Kapadokya’nın sevilen vadisi olan Güvercinlik Vadisi’nde heyecan verici bir yürüyüş yapabilirsiniz. Çünkü yürüyüşünüze güvercinler eşlik edecek ve gökyüzünde salınan balonları göreceksiniz! İnişli çıkışlı parkurda hem eğlenecek hem de doğanın harikalarını keşfedeceksiniz. Bu macera yaklaşık1-2 saat sürecek ama hafızalarınıza kazınacak!
13) Kazdağı Milli Parkı
Alpler'den sonra dünyanın en temiz havasına sahip olan bu milli parkta, birbirinden güzel yürüyüş rotaları sizi bekliyor. Park rehberlerinin yardımıyla hem kısa hem de uzun yürüyüşler yapabilir, doğanın kalbinde huzur bulabilirsiniz. İster 2 kilometrelik hafif bir rota, ister 7 kilometrelik daha uzun bir parkur tercih edin, Kazdağları'nın eşsiz güzelliğini keşfetmek için harika bir fırsat sizi bekliyor.
Hepimiz içimizde saklı bir doğa aşığıyız. Günlük hayatın koşturmacasında bu duyguyu bazen unutuyor olsak da, doğanın çağrısına kulak vermek için hiçbir zaman geç değil.